Stel, u heeft een kunstgebit, oftewel een gebitsprothese nodig. Dan wilt u natuurlijk weten wat de kosten van een kunstgebit zijn, en terecht! Op veel websites wordt gesproken over de ‘vermoedelijke’ kosten, maar eigenlijk staat het nergens in klare mensentaal beschreven. Het is ondoorzichtig.

Wat betaalt de zorgverzekeraar en wat betaalt u zelf? Hier leest u alles over de kosten van een kunstgebit in 2022. Tot slot vindt u nog een paar waardevolle tips om geld te besparen op de aanschaf van een kunstgebit.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een kunstgebit?

Een kunstgebit, waarbij deze niet op implantaten wordt geplaatst ( dus geen ‘klikgebit’), kost tussen de 1000 en 1500 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van de materiaalkeuze van het kunstgebit en natuurlijk van uw wensen . Hieronder volgt een indicatie van diverse kosten:

  • Gemiddelde kosten kunstgebit voor bovenkaak: 680
  • Gemiddelde kosten kunstgebit voor onderkaak: 680
  • Gemiddelde kosten volledige gebitsprothese (boven- en onderkaak): 1360

Aanschaf van een nieuw kunstgebit, wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Vanuit de basisverzekering wordt in bijna alle gevallen 75% van uw kunstgebit vergoed. De overige 25% kunt u vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. De hoogte hiervan is afhankelijk van waar u bent verzekerd.

Vanuit de basisverzekering geldt er een eigen risico. In 2022 is het eigen risico 385 euro. Wat u vergoed krijgt is afhankelijk van het restant van uw eigen risico.

*Vergoeding van de eigen bijdrage is vaak volledig maar verschilt per zorgverzekering.

Wat kost een kunstgebit op implantaten?

Een kunstgebit/gebitsprothese op implantaten kost tussen de 2000 en 3000 euro.  Maar let op: Het bedrag is afhankelijk van het aantal implantaten. Hoe meer implantaten hoe duurder het gebit.

Let op: Moeten er tanden getrokken worden voordat uw kunstgebit kan worden geplaatst? Dan moet u zich hiervoor in de meeste gevallen aanvullend verzekeren.

Wat kost de reparatie van mijn kunstgebit?

Een reparatie of ‘rebasen’ van een kunstgebit komt geregeld voor. De kosten voor een reparatie zijn uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden. Dat klinkt misschien wat vaag maar uit ervaring weten we dat de gemiddelde reparatie tussen de 60 en 100 euro kost.

Heeft u een gedeeltelijke prothese en moeten er tanden bijgeplaatst worden, dan liggen de kosten tussen  de €100,- en €200,-.

Wat betreft ‘rebasen’ of de pasvorm van uw kunstgebit aanpassen, dan zijn de kosten tussen € 200,- en €250,-.

Vanuit de basisverzekering worden reparaties 90% vergoed.

Tips bij aanschaf van uw kunstgebit

Wanneer u geen aanvullende tandartsverzekering hebt, en er verder geen aanspraak is gemaakt op de basisverzekering dit jaar kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.

  • Tip 1: Probeer zoveel mogelijk uw basiszorg kosten in één jaar te laten vallen.
  • Tip 2: Vraag altijd om een begroting en bespreek dit eventueel met uw zorgverzekeraar.
  • Tip 3: Bent u aanvullend verzekerd? Vraag aan uw zorgverzekeraar hoe hoog de vergoeding van de eigen bijdrage is.

Wilt u de polisvoorwaarden van uw huidige verzekering eens bekijken? Klik hier voor een overzicht van de zorgverzekeraars in Nederland.

Vergoeding bij een reparatie of rebasing

Volledige prothese 75%* vanuit de basisverzekering
Partiële prothese Alleen door tandartsverzekering
Implantaat prothese 90%* vanuit de basisverzekering
*De kosten van een reparatie worden verrekend met uw verplicht eigen risico (€ 385,- in 2020).

Bij een eerste bezoek voor een behandeling of reparatie van uw prothese vraag ik u vriendelijk uw zorgpas van de zorgverzekeraar en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Hierdoor kan ik ruim 95% van de declaraties rechtstreeks afhandelen met uw zorgverzekeraar.