Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit

Om allerlei redenen kunt u uw laatste tanden en kiezen verliezen (tandbederf, trauma). Na uw eerste bezoek aan mijn praktijk zal ik u verwijzen naar een tandarts/kaakchirurg.

Nadat de tandarts/kaakchirurg heeft besloten uw laatste tanden en kiezen te trekken verwijst hij u terug naar mijn praktijk voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit (immediaatprothese).

Het trekken van de tanden en kiezen

Het trekken van de tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer, want dat is een nogal grote ingreep. De arts trekt eerst uw kiezen. Uw tanden trekt hij pas later, zodat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans wel enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees en het kaakbot de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen, met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen wel minder zijn.

Het maken van het kunstgebit

Voordat de tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, maak ik afdrukken van uw kaken. Deze afdruk dient als basis voor het vervaardigen van het kunstgebit. Misschien bevalt de kleur, de stand of vorm van uw eigen tanden niet helemaal. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit kan rekening gehouden worden met uw wensen.

Bron: Ivoren KruisHet kunstgebit wordt direct geplaatst

Vroeger liepen mensen tijdens het behandelingstraject wel drie maanden zonder tanden. Dit is niet meer nodig . Tegenwoordig wordt het gebit dan ook onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst.
U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband over de wonden ligt en houdt uw kaak in vorm .
Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken; er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste dag 

De eerste dag zal uw kunstgebit nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in de mond passen.
De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden maar dit zal vrij snel over zijn. Het speeksel neemt dan weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur niet spoelen. De kans bestaat dat uw wonden weer gaan bloeden .

Wennen aan het eerste kunstgebit

Bron: Ivoren KruisPas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. 24 uur na het trekken haalt u voorzichtig de prothese uit uw mond. Dat kunt u heel goed zelf. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken. Spoelen met lauwe kamillethee kan ook heel goed. Een week na het trekken en plaatsen van de prothese komt u bij mij terug voor controle. Maar u kunt te allen tijde contact met mij opnemen.

De wonden beginnen te genezen , uw gaat langzaam aan wat beter kauwen en wennen aan uw eerste kunstgebit. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken. Dit is vaak een onopgemerkt proces.
De onderkaak slinkt vier keer zo snel als de bovenkaak. Wanneer de immediaat prothese erg los
gaat zitten kan deze worden aangepast door er een laagje in te leggen (rebasen).