Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen2016-12-22T17:42:45+01:00
Hoe vaak moet ik terugkomen voor mijn nieuwe prothese klaar is?2020-03-10T19:58:36+01:00

Voor een volledige prothese (zonder implantaten) komt u in elk geval zes keer in de praktijk langs voordat uw nieuwe gebitsprothese klaar is. Tijdens de eerste afspraak zal het intake gesprek plaatsvinden. Vervolgens de eerste afdruk worden genomen, waarna een afspraak later een nog betere en individuele afdruk wordt genomen. Vervolgens wordt tijdens een nieuwe afspraak de hoogte tussen uw kaken bepaald. Tijdens de vierde afspraak wordt er gepast in was. Neemt u dan ook altijd iemand mee voor goedkeuring van uw aangezicht.  Als u en ik tevreden zijn, wordt de prothese omgezet naar kunststof en kan het tijdens de volgende afspraak bij u geplaatst worden. Eventueel is een na-controle nog noodzakelijk.

Hoe vaak moet ik een nieuwe prothese aan laten meten?2015-10-13T17:12:44+01:00

Dit verschilt natuurlijk sterk per individu. Maar gemiddeld luidt het advies eens in de vijf tot acht jaar een nieuwe gebitsprothese aan te laten meten. Vaak merkt u het zelf ook wel: de prothese gaat los zitten of er ontstaan pijnlijke plekken in de mondholte. Neem in dat geval contact met mij op. Misschien is een kleine aanpassing eerst wel voldoende. Ik kan dat vaststellen.

Heb ik inspraak in het model?2015-10-13T17:08:25+01:00

Natuurlijk! Het is uw mond en uw aangezicht. Ik zal u zoveel mogelijk adviseren. Indien u specifieke wensen heeft over de setting, stand, vorm en kleur, kunt u dat aangeven tijdens het eerste gesprek. Ook tijdens de behandeling houd ik rekening met uw wensen. Heeft u nog foto’s met uw eigen tanden, neem deze dan mee.

Jaarlijkse controle2022-09-11T19:38:05+01:00

Het is belangrijk dat u uw gebitsprothese jaarlijks laat controleren.  Halfjaarlijks mag natuurlijk ook!

Bij deze controle inspecteer ik of de prothese nog goed functioneert.  U kunt hierbij denken aan de pasvorm van uw kunstgebit. Ik kijk naar de slijtagepatronen van tanden en kiezen, hierbij kan ik zien of u afwijkende kauwpatronen heeft ontwikkeld, om welke reden dan ook. Eén van de oorzaken hiervoor kan zijn dat u, door pijn, aan één kant bent gaan kauwen.

Ik haal de prothese bij u uit de mond en inspecteer uw kaken . Aan de kleur van de kaken kan ik zien of deze over de gehele oppervlakte goed belast zijn. Zo nodig kan ik door middel van kleine aanpassingen grote verbeteringen bewerkstelligen, waardoor u beter en zonder zorgen kunt kauwen. Dit verhoogt het  draagcomfort van uw prothese. Daar wordt een mens blij van! De prothese zal hierdoor een langere levensduur kennen.

Niet alleen de prothese en de kaken, maar ook de mondholte wordt door mij zorgvuldig onderzocht. Ik kijk naar de tong, naar de binnenkant van de wangen, uw mondbodem en tandvlees.  Uiteraard controleer ik ook het functioneren van uw kaakgewrichten.

Onderschat het belang van deze controle niet!! Het is een vorm van preventie: door de controle wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een loszittende/schuivende prothese schade toebrengt aan uw kaken en uw slijmvlies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan ik met mijn eerste prothese straks weer net zo eten als ik gewend ben?2015-10-13T17:15:25+01:00

Van een eerste prothese mag u niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw nieuwe prothese kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Ik probeer u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken. Deze gewenningsperiode is voor de ene patiënt een week, en voor de ander drie maanden.

Is pijn bij een nieuwe prothese normaal?2015-10-13T17:22:39+01:00

Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kan ik deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor de afspraak met mijn praktijk weer in. Dit is van belang omdat ik anders niet alle pijnlijke plekken kan herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan de nieuwe prothese wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan de nieuwe prothese wennen, de nieuwe prothese went niet aan u!

Hoe kan ik reparaties voorkomen?2015-10-13T17:28:08+01:00

Vrijwel wekelijks zie ik mensen binnenkomen voor reparaties aan hun kunstgebit. Schade aan de prothese ontstaat vaak tijdens het poetsen. De prothese is nat en glibberig, waardoor deze gemakkelijk uit uw handen valt. Hoewel natuurlijk niet alle reparaties voorkomen kunnen worden, even de volgende tip: vul de wasbak met een laagje water of leg bijvoorbeeld een handdoek in de wasbak. Door deze methodes wordt de eventuele val gebroken en de schade aan uw prothese blijft beperkt.

Is het gebruik van kleefpasta’s en andere hulpmiddelen nodig?2015-10-13T17:20:36+01:00

Er zijn diverse kleefpasta’s, kleefpoeders en andere hulpmiddelen op de markt om een kunstgebit tijdelijk meer houvast te geven. Als u dit structureel nodig heeft, dan is dit een teken dat er iets mis is met uw prothese. Ik adviseer u in dit geval dan ook dringend om een afspraak te maken. Deze middelen zijn namelijk alleen noodoplossingen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. En de oorzaak van het probleem wordt niet weggenomen. Maak daarom een afspraak, de tandprotheticus ziet meestal direct wat er aan de hand is, zodat ik u een passend advies kan geven.

Reparatie? Hoe te handelen…2015-10-13T17:24:34+01:00

Is uw prothese door welke reden dan ook niet meer te gebruiken? Ik repareer uw prothese snel en vakkundig! Probeer a.u.b. niet zelf de prothese te herstellen! De kans is groot dat u de prothese verder beschadigt en de pasvorm nog meer verloren gaat. Ik doe regelmatig reparaties voor patiënten; het is mijn werk. Dus bel mij snel voor een oplossing.

Hoe kan ik mijn prothese het beste reinigen?2016-12-22T16:41:46+01:00

Het is belangrijk dat u uw prothese naar iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw prothese. Bovendien kan een prothese verkleuren door nicotine, thee, wijn, medicijngebruik enz. U kunt uw prothese het beste reinigen met een speciale protheseborstel. Dit is een harde borstel en een speciaal reinigingsmiddel voor prothesen zonder schuurmiddel. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek of bruistabletten. Deze middelen kunnen uw prothese beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden.

Moet mijn gebitsprothese ’s nachts ook uit?2021-01-03T17:44:47+01:00

Ja, dat is het beste. Uw kaken hebben op een dag heel wat te verduren. Het is dan ook raadzaam om uw prothese niet continu te dragen en uw kaken de nodige rust te geven. Overdag worden ze immers afgesloten door de prothese. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. ’s Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese ’s nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken. Uw prothese kunt u dan het beste bewaren in een prothesebakje met water om uitdroging te voorkomen. Uiteraard dient u eerst uw prothese grondig te reinigen!
Kwaliteit van leven is echter óók belangrijk! Als u de nacht met uw partner doorbrengt, vindt u het misschien niet zo prettig om dit zonder tanden te doen…

Go to Top