Van eigen tanden naar een prothese

ouderwetsU krijgt een gebitsprothese. Dat betekent voor u een hele verandering. Op deze pagina leest u hoe alles in zijn werk gaat, wat u kan verwachten en waar u op moet letten. Zo kunt u zich er alvast op voorbereiden.

Het trekken

Het trekken van tanden en kiezen gebeurt meestal niet in één keer. Want dat is een nogal grote ingreep. De tandarts trekt eerst uw kiezen. Uw tanden trekt hij pas later, zodat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Tussen het trekken van kiezen en tanden zit doorgaans wel enkele weken. In de tussentijd krijgt het tandvlees de gelegenheid om te genezen en te herstellen. U zult het dus een tijdje zonder kiezen moeten stellen. Met eten is dat een beetje behelpen. Als de wonden nog niet genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel eten. Daarna kunt u langzamerhand weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. Meestal zal uw kauwvermogen minder zijn.

Het maken van de prothese

Voordat de tandarts uw tanden trekt, maak ik een afdruk van uw kaak. Daarvoor krijgt u een soort papje in uw mond dat hard wordt. Als de tandprotheticus de afdruk weer uit uw mond haalt, heeft zij een nauwkeurige afdruk van uw tanden en kaken. Die afdruk is de basis voor de prothese. Misschien bevalt de kleur, de stand of de vorm van uw eigen tanden u niet helemaal. Bij uw nieuwe prothese kan daar iets aan worden gedaan. Het wordt in overeenstemming met uw wensen gemaakt. Als u tevreden bent over uw eigen tanden, dan is het een goed idee om er een foto van te maken. Dan kan ik deze foto als voorbeeld gebruiken.

De prothese wordt direct geplaatst

Vroeger liepen mensen – voordat de prothese klaar was – een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. De prothese wordt onmiddellijk in de mond geplaatst als de laatste tanden zijn getrokken. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een prothese geplaatst krijgt over verse wonden. Maar u zult merken dat de prothese fungeert als een soort verband op de wonden. Als u de eerste keer het resultaat in de spiegel bekijkt, dan schrikt u wellicht. Nergens voor nodig. Er heeft zich immers heel wat in uw mond afgespeeld. Na een paar dagen trekken de behandelingsplekken weg en ziet het er al een stuk beter uit.

Tandprothetische praktijk Westhof; voor een gebit met gevoel!