Speeksel is een nieuw therapeutisch middel voor de behandeling van open huidwonden.

Menselijk speeksel kan namelijk de mond- en huidwondsluiting en de ontstekingsreactie stimuleren.

Eerder onderzoek toonde aan dat beschadigd slijmvlies in de mondholte sneller en bijna littekenvrij geneest in vergelijking met de huid. Speeksel zou hiervoor een verklaring kunnen zijn en in dat geval ook kunnen helpen bij de huidgenezing.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam)  hebben onderzoek uitgevoerd naar het wondgenezingsvermogen van menselijk speeksel. Voor het onderzoek hebben vrijwilligers speeksel afgestaan. Daarnaast werd gebruikt gemaakt van wondmodellen.

De huid bleek snel en effectief te genezen vanwege de enzymen (actieve eiwitten) in speeksel. Deze speekseleiwitten / speekselenzymen worden ook wel ‘histatinen’ genoemd.

Het grote voordeel van deze ontdekking is dat histatinen oneindig véél gemakkelijker nagemaakt kunnen worden in laboratoria dan de hormonen die eerder verantwoordelijk werden gehouden voor de helende werking van speeksel. Daarom is de verwachting dat histatinen reeds binnen enkele jaren verwerkt kunnen worden in verbanden, pleisters en gaasjes. De helende werking van speeksel en wonden likken, zou in de nabije toekomst dus kunstmatig kunnen worden nagebootst door gesynthetiseerd  histatine toe te voegen aan verbandtrommels!