Tandenborstels kunnen gevaarlijk zijn, niet levensgevaarlijk natuurlijk, maar we moeten toch wat voorzichtig met de tandenborstel!

Als we wat te ruw zijn of te hard poetsen, beschadigen we ons tandvlees of het gebit zelf…

Het grootste gevaar zit hem echter in de verschillende soorten bacteriën, die op de tandenborstel achterblijven. De tandplak die van je gebit komt, wordt namelijk verplaatst naar de borstel!

Je tandenborstel wemelt dus van de bacteriën. Maar geen paniek, je mond is sowieso geen steriele plek. Er leven allerlei micro-organismen in je mond. Je afweersysteem kan zich prima verdedigen tegen al die bacteriën, dus je zult niet zomaar een infectie oplopen via je tandenborstel. Toch is het wel zo fris om je borstel zo schoon mogelijk te houden.   Bacteriën kunnen namelijk infecties veroorzaken.

De beste manier om het aantal bacteriën op je tandenborstel binnen de perken te houden, is dan ook regelmatig vervangen. Doe je tandenborstel na drie maanden weg, of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan. Ook bij een elektrische tandenborstel of de gebitsprotheseborstel moet je deze na drie maanden vervangen.

Hoe close je ook bent met je partner, zus of huisgenoot: gebruik hun tandenborstels niet. Zet de tandenborstels van het hele gezin dan ook niet met zijn allen in hetzelfde glas. Elke keer als tandenborstels elkaar aanraken, wisselen ze namelijk bacteriën uit.

Tot slot is het belangrijk om je tandenborstel na gebruik goed af te spoelen en hem daarna rechtop te laten drogen.

Tweede leven: Als je uiteindelijk je tandenborstel vervangt, kan deze in het huishouden een prima hulpje zijn voor diverse poetsklusjes, zoals het reinigen van voegen in de badkamer!